Foto door James Pond

Mensen vinden het moeilijk om te veranderen. Ik denk dat een ieder wel een voorbeeld kan bedenken van een goed voornemen dat… nou ja… nog steeds een goed voornemen is.

We willen het graag, maar de discipline of stimulans ontbreekt.Toch merk ik bij mijzelf dat, met een juiste mindset, veranderen leuk kan zijn.

Hoe ik begon te veranderen:

M.m.m.m.et M.mm.artijn

Vanaf kinds af aan, stotter ik. Soms is het heviger dan een andere keer. Ik heb verschillende logopedisten versleten, maar zonder succes.

Zoals je je kunt voorstellen, vond ik het verschrikkelijk om mensen of bedrijven te moeten bellen. Je weet niet wie opneemt of deze persoon vrolijk is of niet, goed te verstaan is of misschien helemaal niet op je zit te wachten (ik word al zenuwachtig als ik het type).

Toen ik een relatie kreeg, met mijn nu vrouw, vroeg ik haar ook altijd om te bellen voor mij. Niet dat ik niet durfde of het erg vond dat andere mensen misschien iets van mij ‘dachten’, maar ik vond het vervelend omdat ik bij voorbaat zenuwachtig werd en zag er echt tegenop.

Gelukkig gaf ze tegengas: “Je kunt tegen mij ook goed praten, gewoon bellen dan gaat het steeds beter”. Het was niet dat ze niet wilde bellen voor mij, ze daagde mij uit om mijzelf te overwinnen!

G.g.goedemorgen S.servicedesk, met M.m.artijn

In 2007 had het ziekenhuis in Hengelo 3 vacatures: eerstelijns supportmedewerker, tweedelijns applicatiebeheer en derdelijns (windows) serverbeheer.

Wie mij kent (of mijn profiel leest), weet dat ik voornamelijk werk met Linux. Windows servers liggen niet helemaal in mijn straatje. Maar ik was bereid bij te leren en mij te verdiepen in Windows als dat nodig zou zijn.

Natuurlijk werd ik niet voor de derdelijnsfunctie uitgenodigd, maar voor de eerstelijnssupport functie… eerstelijns, dat is dus in dit geval de hele dag de telefoon opnemen en eigenlijk geen gebruik maken van mijn sterke competenties. Maar goed, hoe kun je nu beter worden in iets? Door het vaak te doen!

Met dit in mijn achterhoofd heb ik de baan aangenomen en zeker de eerste weken was het drama… Ik deed in vergelijking vijf keer zo lang over een telefoongesprek en dan had ik nog alleen maar opgenomen en mijn naam gezegd. Toch merkte ik dat het steeds beter ging.

Een bijzonder bijkomend voordeel (wat mij nu nog steeds af en toe opvalt); de grootste vervelende bullebakken aan de telefoon leken rustig te worden als ik de telefoon opnam. Waarom dit is weet ik niet zeker, misschien kwamen ze tot rust terwijl ze moesten wachten tot ik uitgepraat was of misschien vonden ze me wel zielig (ik hoop het eerste).

Rich Froning

Toen Rich Froning voor het eerst meedeed aan de Crossfit games, is hij tweede geworden. Het ging mis bij het laatste event waarbij hij moest touwklimmen. Dit kon hij niet goed en het ging dan ook mis. Hij viel uit de touwen, beheerste de techniek niet goed en kon zich hierdoor niet “Fittest of the world” noemen.

Sommigen zeggen dat als dit wel was gelukt, hij vier jaar op rij zou hebben gewonnen maar het lijkt er meer op dat hij de drie opvolgende jaren heeft gewonnen, juist omdat hij het eerste jaar tweede is geworden en alles op alles heeft gezet om dit niet weer te laten gebeuren.

Hij heeft zijn zwakke punt aangegrepen en het hele jaar door tot in den treuren touwklimmen toegevoegd aan zijn trainingen.

De volgende Crossfit games was er weer een event met touwklimmen en de presentatoren zeiden: “Dit is het minst favoriete onderdeel van Froning” 

Niets bleek minder waar, zijn zwakste punt was zijn sterkste geworden en hij veegde de vloer aan met iedereen.

Tot slot

Moraal van mijn verhaal: Iedereen weet wel wat zijn of haar zwakke punten zijn (persoonlijk of professioneel), voor sommigen is het uitstel gedrag, slecht eten, te weinig bewegen en anderen lukt het gewoon niet om (al thuiswerkend) productief te zijn. Je weet wat je eigen zwaktes zijn. Je schaamt je er misschien een beetje voor of steekt je kop in het zand.

Tijd voor actie!

Stel jezelf een haalbaar doel en grijp je zwaktes bij de kladden. Vergeet ook vooral niet terug te blikken! Waar stond je toen je begon en waar ben je nu? Zet er vooral een beloning tegenover! Dat ene boek dat je nog wilde kopen of die ene video game! 

Beweeg je te weinig? – Schrijf je in voor de 5km van de Enschede Marathon voor volgend jaar en verdiep je in alles wat je moet doen om de finish te halen. Gebruik bijvoorbeeld dit schema van Runnersworld

Uitstel gedrag? – Uitstel gedrag? – Kijk eens hoe Oliver (Software ontwikkelaar bij Moneybird) dit aan heeft gepakt: https://orange8.nl/hoe-oliver-uitstelgedrag-overwon-3-stappen/

Slecht eten? – Probeer eens in contact te komen met Henk-Jan van De Beste Verliezer (of probeer bij een masterclass aanwezig te zijn van hem!)

Productiever zijn? – Lees het boek Grip van Rick Pastoor eens!

Ik stop nu met dit artikel, ik moet nog even een paar klanten bellen en 100 burpees doen!

Groet,

Martijn

Overwin jezelf!